Quantcast
Channel: Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Giurgiu de altadata 3 imagini deosebite


In sfarsit se vede ceva in Giurgiu in lumea fimului

$
0
0
Un scurt clip cu un reper urban deja al orasului Giurgiu, si anume chioscul non-stop Donaris...o glumita "bazata pe fapte reale".


Donaris, Giurgiu from Danny Puz on Vimeo.



   Despre initiativele tinerilor de care ma bucur sa spun ca sunt giurgiuveni (nu stiu cat de bucurosi sunt ei) puteti citi mai mut si pe site-ul adevarul la link-ul:

http://www.adevarul.ro/locale/giurgiu/Scurt-metraje_cu_liceeni_si_decoruri_de_la_Teatru_0_377962679.html

SCURT METRAJE CU LICEENI SI DECORURI DE TEATRU - SPOR LA TREABA!
    Astept sa n vdm la cafenea, ar fi bine sa avem si un program pentru serile voastre baieti!

La ce ma refer cand vorbesc de cafenea si scurt metraje? cum scrie si in articolul de mai sus de pe adevevarul.ro, se intentioneaza proiectarea de scurtmetraje nascute ,facut si aranjate in Giurgiu, chiar la noua cafenea din incinta teatrului Valah din centrul orasului Giurgiu.

Strainii ne mira de lucrurile straine noua

$
0
0
     Din ciclul ce-am avut si ce-am pierdut cu acelas "moderator" de cateva mandate.

   - Pai voi ar trebui sa fiti botagi, sa fiti o tara cu influenta in Europa.
   - Giurgiu...daca citesti pe net ai senzatia ca este ceva bombastic, plin de idustrie si agricultura.
   - Cum reusiti sa va mentineti atat de jos, cu atatea resurse extraordinare?

  Cam astea ar fi primele ganduri ale unui strain de tara ce ar avea minimum de curiozitate sa afle despre ce poate  Romania si coborand, chiar Giurgiu. Eu ma tot mir, si ma framant incercand sa aflu daca nu cumva nu meritam sa avem, sau nu putem sa posedam si eventual sa si utilizam in interesul comun.
    Cum adica comun, nu-i asa? ce e toaleta comuna? da!

In fine de ce am deschis subiectul asta pana la urma, de ce azi, la ora asta si nu alta data?
   In primul rand dat fiind ca urmeaza incheierea anului, ca un inceput de bilant, vreau sa subliniez inca o data ca Giurgiu nu a crescut cu nimic, calitatea vietii, oamenii, comunitatea, identitatea, si scot din discutie porcaria politica.
   Trebuia sa scriu ceva, nu?

   Stiam si eu, ar spune multi, stiam ca avem resurse si nu le folosim, pana la urma cine are interesul sa citeasca acest blog? tot cei ce stiu deja si numai li se confirma si alte banuieli. Ne unim in frustrare, si mai si invatam cate ceva intre timp. Toate generatiile au avut deviantii ei, cei ce vroiau mai mult, mai bine, si credeau ca se poate face cu simpla bunavointa.
    Ca sa nu vorbesc vorbe, ca fapte reale strainii chiar se mira de incapacitatea noastra de a ne folosi inteligenta, lasand neuronii la ingrasat numai pentru ai sacrifica de craciun.
     Tari si orase mici din regiuni fara resurse s-au ridicat pe tehnologii noi, de jos, de mult mai jos decat Giurgiu. Dar le-a lipsit vaselina romaneasca, asadar au fost obligati sa lucreze curat, la ordinul micronilor pentru ca piesele sa nu fie unse mereu cu fel si fel de meclemuri.
Acuma meclemurile romanesti ca sunt ele de cateva mandate sau nu, or fi necesare, ca sunt unii chiar prea multi as zice, care tropaie ca e bine, mergem bine. cine stie?
Pana la urma ce pot eu face, un Gheorghe de la Giurgiu? ce fac eu cu o problema atat de mare incat innot in ea, si nu o pot privi in ansamblu niciodata? In primul rand imi pun intrebari, analizez, vreau sa vad , apoi dece sa nu profitam noi de noi insine si de lipsa celorlalti de inspiratie? Ateptam sa fim angajati? de cine?
Ce are orasul Giurgiu, ce este in apropiere, ce-mi place si ce pot face. Pai sa fac atunci daca altii nu fac. Nu trebuie sa-mi creeze mie statul conditii, imi fac, ma ciunteste , il dau naiba si merg mai departe, ii inchid gura cu hartii si taxe cat sa-mi ramana si mie ceva. :)
     Nu trebuie sa stai mult sa-ti dai seama ca potentialul ne exploatat nu trebuie sa fie lasat in grija "lor" cand putem sa avem noi grija de el.

ca cand ingheta Dunarea veneau ei la noi nu noi la ei

Initiative bune sau rele ?

$
0
0
In retrospectiva sau nu.

   Initiativele  celor cu putere de decizie, le gasim peste tot in ultima vreme, calci pe ele, uneori miroase urat dar te stergi si intorci spatele, si totusi care sunt cele bune sau cele rele?
    Initiative bune - ce vin cu un aport de bine simplu si curat
    Initiative rele   - si ele bune pentru cineva (punctual) dar vin cu aportul de rau, conflict, negativ, intre giurgiuveni si peisajul  din zona giurgiului.

  

    Pietonal Str. Mircea cel Batran -  initiativa buna, realizare infantila, proasta, fara inceput si sfarsit, fara relationare cu spatiile adiacente.

    Refacerea farfuriei                    -  initiativa buna, realizare incompleta, nu a rezolvat conflictul vizual si functional din piata Unirii (sau piata teatrului valah) Piata fiind clar .. Piata Turnului deci ... solutia trebuia sa fie ca atare.

   Ronduri                                     - initiativa buna

   Parcul Prietenia                          - initiativa rea, negandita , nefondata, inutilizabila, in interes personal.

   Lacul Prietenia                          - initiativa rea, scumpa, inutila.

  Refacerea gardului in zona         - initiativa buna, realizare buna, foarte util.
  Plaja veche

  Pietonal Str. Garii                       - intitiativa buna, cu posibilitatea de conectare cu pietonalul incomplet ce duce la alei. Sugestie, pietonalul era gandit in planurile peisagistilor ce au lucrat pe giurgiu, in felul urmator: Str. Garii + trotuar perimetral turn + piata unirii (Piata Turnului) + Str. Mircea cel Batran + Alei + iesire noua din Alei spre cetate + Cetate. Inspiratie da?

  Modernizarea Garii                     - initiativa rea, si cel mai probabil cu o viitoare executie stupida si functionalizare nefondata.

Demolare cladiri de patrimoniu    - initiativa rea , indirecta desigur - prin simpla indiferenta si ilegalitate.
aflate in grija PMG


Refacerea cladirilor de                 - initiative bune, realizate bine, de admirat in Romania, ceva ce este
patrimoniu aflate in                         normal pana la urma.
administrare privata

Curatenie in urbe in mijlocul             - stupid.
zilei

Parcaj cu plata in fata                  - initiativa rea, amenajare inexistenta, incalca regulile de circulatie auto,
Teatrului Valah                                     complet inestetic.

Demolare ruinele combinatului         - initiativa buna, asteptam sa vedem ce rasare, din pacate cel mai probabil
chimic platforma 1                             tot industrie intr-o zona ce trebuie ecologizata, protejata de WWF si
                                                         Natura 2000 prin culoarul verde al Dunarii tratat semnat si de Giurgiu.
                                                         Zona cu potential maxim de functionalizare cu spatii verzi la dunare, locuinte si birouri (deci poluare minima).

Constructie ANL in zona adiacenta  - initiativa buna, realizare si amplasare proasta, PUZ vag, viitor peisaj
stadionului Dunarea (spre port)           clasic de blocuri comuniste. Strategie inexistenta!

Refacerea cetatetii din insula            - initiativa inexistenta!

Constructia turnatoriei                     - initiativa buna, aplasare proasta. Zona cu potential maxim pentru            
Voestalpite                                       amenajare spatii verzi, functiuni de relaxare si agrement, turism.

Urbanism, amenajare teritoriala, arhitectura - ce fac astia din primarie mai nou

$
0
0






    Se misca ceva prin primarie, neclar pentru mine scopul si calea, dar zicese ca e de bine, cel putin asa ne duc cu presul cei de la adevarul de seara.
     Am simtit ca este un subiect extrem de important, si deci am decis sa imi expun parerea privind noile decizii, ca noi asa aflam, dupa ce se iau deciziile.
     Proiectul Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada a sustinut in intreaga sa existenta acelas lucru si a pus cu orice ocazie reflectoarele pe departamentul de urbanism din primarie, consiliul judetean si directia de cultura culte si patrimoniu, trei institutii ce au tras de mediul urban si periurban al orasului desi de mult a pleznit, desi de mult s-a simtit ca e prost ce fac. Iata-ne intr-un oras lipsit de identitate, lipsit de memorie , spatii publice de care te poti atasa, interactiune si deci rezolvarea unor conflice starnite de asezarea cortinei comuniste la aparitia carei a participat chiar cei ce astazi inca iau decizii in primarie.


    Aflam din adevarul de seara ca  - „La Giurgiu va fi redus urbanismul derogatoriu.”  Articol Aici


   Bun inteleg ca va fi redus urbanismul...o afirmatie gresita de altfel, poate ar fi fost mai corect sa spunem va fi redus biroul de urbanism, sau departamentul... altfel pot intelege ca va fi redus orasul in sine. dar sa nu ne impiedicam de...


  Derogatoriu, adica 


dex98
1. DEROG'AREderogări, s.f. Acţiunea de a deroga si rezultatul ei; abatere (excepţională) de la o lege, de la un regulament etc. - V. deroga.”
 
Abatere de la ce regulament al carei legi, daca tot e derogatoriu sa intelegem si de ce , sau poate a fost aruncat cuvantul acolo fara prea mult efort.
dar sa nu ne impiedicam de....



      „In curând administraţia municipiului Giurgiu va avea o nouă structură. Este vorba despre Direcţia de Urbanism şi Administrarea Teritoriului (DUAT), în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea 21 de angajaţi şi va fi condusă de un architect şef, atestat de Uniunea Arhitecţilor din România.”
    Pana acum nu am avut arhitect sef... si totusi s-au facut modificari la nivel urban IMENSE si grosolane, deci se poate si fara, mi-e teama ce se va intampla cu arhitect cand va legitima interventiile alaturi de echipa exceptionala de care vorbeste nea Rosu in ziarul citat.
     Nu am inteles partea cu arhitect atestat, e logic sa fie atestat altfel nu e arhitect,eu inteleg din asta ca acolo exista arhitecti...asazisi...fara atestat; si e vizibil acest lucru de la prima suta de metrii din Giurgiu, vizual, auditiv, olfactiv (ca doar pute a cacat la intrare in giurgiu).

     Bun... o noua directie de urbanism, cu un arhietct sef, e bine, niciodata nu e prea tarziu nu?
In calitate de arhitect peisagist nu pot sa trec cu vederea faptul ca in echipa de 21 de oameni nu exista un arhitect peisagist si un sociolog, si ca sa merg cu ideea mai departe o sa spun inca o data, de ce e nevoie de acesti specialisti (deci atestati, deci absolventi la institutii de stat, deci tineri, fara apartenenta politica, cu experienta). Relatia intr-un dep de urbanism este cam asa-- urbanist + peisagist + arhitect + sociolog + horticultor + specialist in calitatea mediului inconjurator + artist plastic. Ordinea nu reprezinta o ierarhie.
     Caz concret, o interventie de genul amenajarea unui pietonal, implica interventii, la retele si circulatii deci urbanist, interventii la circulatii pietonale, volume construite si vegetale, spatii verzi deci peisagist, functiuni , activitati in aer liber samdp - sociolog, plante, pasari, gaze samdp horticultor..... Sunt sigur ca suporta completari prin urmare sunt binevenite.

        DUAT - Departamentul de Urbanism si Amenajare Teritorialaamuzant nu? DUAT in engleza... do what = ce fac ?  este potrivit asa... bai nene ce fac astia, cum se numesc? do what! da...

       In fine Planul Urbanistic General actual este din 93, deci expirat de ... peste 10 ani, iar acum am inteles ca s-a facut un nou PUG, ce probabil va intra in vigoare sau a intrat de curand. Mi se pare ciudat sa spuna un arhtiect sa „Arhitecţii giurgiuveni sunt de părere că Planul Urbanistic general este un proiect cu perspectivă care va dura 10-15 ani.”  din moment ce un PUG este valabil cam 3 ani, si numai strategia generala de amenajare teritoriala este defapt o planificare pe o durata lunga de timp, insumand interventii succesive catre un target bine definit, PUG-ul fiind mijlocul ca si PUZ-urile la nivel mai mic, si tot asa.        Am avut ocazia sa discut cu un urbanist girugiuvean ce a lucrat la noul PUG, destul de implicat si asta dovedeste numai faptul ca m-a contactat pentru a-i oferi si o perspectiva a peisagistului pentru giurgiu, mai ales ca pot spune ca stiu Giurgiu foarte bine ca spatiu urban si periurban.O discutie la cafea de cateva ore cu se pune ca participarea unui peisagist la „incropirea” noului PUG GR dar... e de bine daca s-a tinut cont macar 10% de ce am subliniat.

      Sa inchei ca devine obositor sa-mi gasesc cuvintele pe acest subiect, fiind foarte cuprinzator si vrand sa ma pot implic direct, sentimentul de neputinta fiind cel care taie tot elanul, dupa cum se vede si in lipsa postarilor din ultima vreme.

      Baietii in actiunile lor mi-au dat de inteles ca tin cont de cincinalul comunist din 85 in unele interventii, ceea ce este total gresit, mai ales in lipsa unei strategii generale si a unei noi planificari. Un exemplu este parcul prietenia de la hotelul steaua dunarii sau doi strigoi .
      Se preconizeaza demolari in centrul vechi al orasului Giurgiu, noi demolari ce nu pot aduce bine decat prin participarea unor specialisti cu experianta si fara implicare politica si mafiota. da de unde?

       Noile santiere din giurgiu duhnesc a campanie eletorala, facute in pripa si pentru ochiul indiferent al girugiuveanului, va starni probabil, asa cum a facut in ultimii 15 ani sentimentul de devotament al votangiului roman.

      Ce sa zic.. Doamne ajuta!
 

Din ciclul aspecte pozitive ale crizei financiare - STOP distrugerii insulei Mocanu

$
0
0
  

    Poate stiati sau poate nu, exista intentii serioase pentru construirea  unui "resort" de lux in insula Mocanu si Mocanasu, aflate in apropierea orasului Giurgiu , insule ce sigur v-au starnit curiozitatea daca ati trecut  podul peste Dunare .
      Giurgiu 2, asa am auzit ca i se mai spune prin primarie, prima daca am auzit de proiect in 2007, probabil discutile se fac de mult, in fine asa cum am scris si in titlu bine naiba ca  a venit criza si a mictionat mizeriile (in mare parte). Deja am catalogat proiectul, dar nu asta vreau, proiectul ca si baza, idee de dezvoltare la frontul Dunarii a orasului Giurgiu, si tipurile de functiuni si investitii atrase este o mina de aur nu doar financiar ci posibil si social; dar in anumite conditii. Conditiile cred ca sunt simple, 1 nu repeta aceeasi greseala facuta de ceilalti fi desptept si invata de la cei din jur, 2 nu distruge ce-ti da viata adica natura si 3 ....puneti ce vreti voi ...

      Ca sa nu va plictisesc cu prea mult text postez mai jos clipul de prezentare al investitiei :




    Acum ca ni s-a aratat cum Dubai poate fi si la Giurgiu, dece nu? putem spune ca totusi cineva vede potentialul zonelor naturale alaturate orasului Giurgiu. In sfarsit! nu? Dar parca perspectiva are un mic mic mic defect, e indreptata spre viitor dar cu nordul invers

 

    Aceasta este insula Mocanu, suprafata este destul de mare, si ascunde minuni extraordinare pe care din fericire am avut ocazia sa le vad, sa le aud in repetare randuri , de la bine cunoscutii cormorani la pelicani si lebede, de la pesti la arborii seculari ce traiesc in insula , o fauna si o flora impresionanta ce este decimata continuu de RomSilva si cine-o mai fin prin preajma deja aparand goluri in padure, moarte premeditata a unei zone protejate atentie!
    Nu vreau sa intru in prea multe detalii legat de insula Mocanu si statutul juridic sau potenitial samdp, am mai discutat pe acest blog, si nu are sens sa repet  prin urmare voi pune cateva linku-uri  relevante pentru subiect, daca vreti sa vedeti imaginea simai larga a situatiei.



     Doua analize facute cu ajutorul documentatiilor oferite de ONG-uri preocupate de aceasta zona (in mare parte internationale, specific deoarece numai un ONG romanesc se intereseaza de zona ). Analizele sunt aici pentru a scoate in evidenta riscurile implementarii unui astfel de proiect si potentialul real al zonei, in speranta ca vom intelege mai bine dece da si dece nu si cine stie poate oameni cu viziune si potenta vor avea idei bune pentru zona aceasta.


   Acesta este planul de prezentare al proiectului cu toate cele 3 face ce le puteti observa in clipul de mai sus.
 Dubai...nu? pare incredibil, dar mai mult decat orice pare imposibil.


"Suprafata Mocanu: Aproximativ 600 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 208.500 m2, densitate de doar 3,54%.
Suprafata Mocanasul: Aproximativ 250 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 186.000 m2, densitate de asemenea foarte scazuta, de 7,57%.
Constructia totala a Resortului cu toate dotarile incluse va fi de aproximativ 1.700.000 m2.
Domeniu: Rezidential Turistic si de Agrement.
Tipul de Locuinte: Vile si Apartamentele de Lux.
Distributie:
  • Mocanu:Apartamentele: 65 Cladiri cu un total de 2.600 unitati de 70-200 m2
    Vile: 789 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2
    Mocanasul:Apartamentele: 80 Cladiri cu un total de 4.800 unitati de 70-200 m2
    Vile: 750 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2"




     Lux , asta asteapta insula Mocanu de secole sunt sigur, dar iarasi de ce nu? pana la urma oamenii au voie sa viseze. :)
    
    Este cert faptul ca in primarie oamenii se mandresc cu acest proiect, si sunt sigur ca primarul, micul nostru Gadaffi un vizionar balcanic este un aprig sustinator. Mai ales in jurul alegerilor, "ca asa-i in tenis"!



Innainte si dupa, in imagine avem bratul Ara al Dunarii, vestit in lumea pescarilor si incurand sper a celor pasionati de natura , bird watching, liniste si frumos.
Dar sa nu ne indepartam, ce vedem aici? pai un bulivard gol in care te bate soarele in cap pana lesini (sa aduca aminte de dubai probabil) niste palmieri care probabi dupa defrisari si desertificarea zonei se vor incadra perfect, deja vad un vultur dunarean in palmieri si o maimuta ...mica bineanteles, tragandul de cioc si furand totodata apa importata a turistilor luxosi. :P Serios acum ...cine naiba a facut asa ceva? omul ala este incompetente la orice nivel bag de seama, pana si simularea in sine e penibila, si cica asa ceva trebuia sa ma convinga cumva. 



     Sun curios sa aflu ce parere aveti despre acest proiect, fie ca sunteti giurgiuveni sau nu, sau poate sunteti investitori, ar fi minunat sa discutam putin acest subiect pentru ca pe mine ma convinge inca o data ca trebuie sa lupt pentru infiintarea unui ONG numai pentru Giurgiu si zonele invecinate naturale, cineva trebuie sa puna intrebarile nu?



  haha, palmieri...incredibil! sunt nebuni!
  

Am trecut pe la Giurgiu si am plecat cu nimic

$
0
0
           Stiu, nu putem vorbi de turism in Giurgiu, pana la urma nici nu ai cu ce face turism in momentul asta, tot ce ar putea capta atentia este neglijat ba chiar "asasinat" in tacere. Totusi putinele lucrui care sunt stiute de un giurgiuvean si recomandate ca..."must see" intr-o scurta vizita, merita a fi consemnate cumva. Datorita... sa-i spunem obsesiei mele pentru Giurgiu, multi prieteni au venit din diverse colturi ale tarii si nu numai, pentru a vedea Giurgiu asa cum il vad eu. In final nu am putut decat sa le dau ca amintire vederile facute tot de mine acum acum 2 ani si cam atat.
            Intrebarea mea ar fi cam asa: merita Giurgiu un magazin de suveniruri locale; nu traditionale romanesti, nu bascute din maramures si linguri tiganesti, strict locale.

            Timpul mi-a permis sa pun in practica cateva idei din cele multe existente pentru suveniruri si intentionez sa pornesc o campanie (cand iaras timpul imi va permite) pentru giurgiuveni. Da! vreau sa fac suveniruri cu Giurgiu pentru giurgiuveni in primul rand. Suna cam fortat , poate o sa mearga greu la inceput dar totusi eu cred in orgoliul local al giurguvenilor, iar eu vreau ca acestia sa se identifice cu anumite repere atunci cand spun giurgiuvean sau Giurgiu. Ok cred ca am scris giurgiu de preaaa multe ori, ar trebui sa-i gasesc o porecla pentru a difersifica putin. :)

             In fine , eu sunt inca in dubii privind proiectul asta desi practic pot spune ca l-am inceput dar nu serios, si as vrea sa dezbatem impreuna daca merita , daca putem face impreuna sau doar eu, daca se poate .

(*am numarat, am folosit Giurgiu de 11 ori....A ..acum 12) :)

Ma bucur ca a avut loc concertul Grasu XXl & Maximilian

Liceul Ion Maiorescu - Institutia si Cladirea ce o gazduia

$
0
0
        Incep prin a relua evidentul, si anume liceul Ion Maiorescu este o institutie de invatamant ce dealtfel astazi are statutul de colegiu, iar imobilul in care a fost gazduita aceasta institutie inca din anii 1895 este astazi o cladire de patrimoniu ignorata de orice autoritate obligata prin lege si bun simt sa se ingrijeasca de bunastarea ei.

Scriu articolul pentru ca sunt confuz si putin bulversat de ceea ce se intampla cu imobilul reper pentru giurgiuveni, fiind chiar pe ulita principala a "occidentalului" oras.

   Dar intai sa aflam ce, cine si de ce.

  Sunt sigur ca foarte putini s-au intrebat de ce Ion Maiorescu, cine a fost asta si ce cauta pe peretele liceului, si cu atat mai putini s-au interesat .

         „Ctitor de scoala si unul dintre primii nostrii diplomati, Ioan Maiorescu a fost, inainte de toate, un mare roman" (Maria Protase)

"Reprezentat de seama al inteligentei ardelenesti, Ioan Maiorescu si-a consacrat intreaga viata si activitate unitatii si pripasirii culturale a poporului roman."
Mai multe informatii : aici

      Institutia de invatamant a fost infiitata in anii 1869 ca gimnaziu, dealtfel printre primele scoli romanesti  de stat din Giurgiu (existand deja scoli private ale colonistilor si scoala preotului Gheorghe prima scoala romaneasca din Giurgiu).  
      Cladirea ce a fost construita pentru acest gimnaziu, data in folosinta in anii 1895.
      

      Gimnaziul clasic "Ion Maiorescu" asa cum il numeste I. Boldescu in monografia orasului Giurgiu din anul 1912 , apare ca unul din reperele urbane ale orasului Giurgiu inca dinnainte de primul razboi mondial si isi cladeste faima prin absolventi ce devin repere la randul lor in cultura si politica romaneasca.


Cateva imagini de la inceputurile liceului, cladirea in forma ei initiala.
        
     

   
    Institutia gazduita se dezvolta fiind solicitata si avand in vedere nevoia de restaurare se decide ridicarea unui nivel si atasarea unei aripi noi in care vor fi amfiteatre si laboraoare.







 Cateva imagini de la interior:







      Giurgiu in timpul razboaielor mondiale expus si atragand inamici a fost unul dintre cele mai distruse orase din Romania, iar cladirea liceului nu a fost ferita.




    In anul 2000 pe cand unii se asteptau ca oamenii sa zboare cu bicicletele la servici primaria din Giurgiu arata cam asa:



     
Iar liceul Maiorescu arata binisor, a se observa gardul care apare si in imaginile cu gimansiul din anii 1900.







      Pe grupul de pe Piacasa al liceului se gasesc ceva imagini inedite, si spun inedite pentru ca vedem si arborele pe care cu totii ni-l amintim, un arbore secular ce se spune ca a fost plantat la inaugurarea liceului si a rezistat acolo pana in 2004 cand sub "domnia" unui alt profesor de tumbe zis si Zimnicareasa s-a bagal la foc in soba prietenilor apropiati desi am insistat enervant de mult sa cedeze trunchiul pentru a-l sculpta alaturi de alti prieteni ce se pregateau si ei pentru arte plastice... in schimb am luat fiecare acasa cate o craca ca amintire si...culmea eu inca o pastrez.





Acum pentru cei ce frecventeaza "elita invatamantului giurgiuvean" cam asa arata zona de sport si recreere din curtea liceului innainte de construirea edificiului arhitectural de imensa valoare in care astazi va inghesuiti. Si... ghiciti cine a participat la treaba asta.....



    In pauza .... (acum imi dau seama ce idioti au fost aia de au asfaltat pana langa trunchiul arborelui..nu inteleg ce se asteptau sa se intample daca il sufoca asa, dar...d'aia sunt profesori acolo).








Si o ultima imagine cu Giurgiu... de la "bombardamentele" din 2010, o idee......sa pornim subiectul 2 pentru aceasta postare.

       imagine preluata de aici


       Bun , am ajuns si aici, astazi cand cladirea parasita si-a gasit salvatorul si anume Asociatia Non Profit "Pro Maiorescu"  - http://cnimgiurgiu.wordpress.com/ , sau cel putin asa speram cu totii . Eu sincer sper ca targetul acestei asociatii sa fie atins dar nu pot omite faptul ca mi se pare pur romanesc si stupid faptul ca s-a ajuns in punctul in care "se cersesc" bani pentru refacerea unei cladiri de patrimoniu, demers de altfel sustinut de institutia de invatamant (care in anii anterior a gestionat de rahat banii dar..cine tine socoteala oricum..ce sa mai faci acum, sa-i bagi la puscarie pe ciorditori?nu in Romania).


        
       Aflam din crema ziarelor giurgiuvene...:)  ca elevii fac niste obiecte supradimensionate (ziaristi de marca delatfel a se observa) pentru a fi cumparata pe 14 mai cand se organizeaza ceva evenimente pentru a se strange bani si a se raspandi vorba. Mai multe aflati de aici.http://cnimgiurgiu.wordpress.com/2011/04/14/ziua-absolventilor-c-n-ion-maiorescu/


      
  In incheiere atrag atentia ca situatia nu este normala, primarul ala...cu radacini freaca duda pe banii mei si ai vostrii, invarte ronduri prin oras si muta statui ca la el in curte , iar intre timp ranjeste la initiativa si mimeaza o sustinere...de ochii votangiilor inconstienti (si multi mai sunt la Giurgiu).


   

S-a strans zatul si parca nu mai ...

$
0
0
   Spunea un amic la un moment dat ca nu poate fi atat de indarjit pe cat sunt (eram) la un moment dat deoarece pentru el s-a strans zatul, s-a adunat destul cat sa spuna... asta e!
    In ultimele saptamani am tot auzit in jurul meu ASTA E! ce poti sa faci ...mergi mai departe.... si auzim cu totii, daca nu.... cel putin gandim asa. Nu vreau sa dezbat ce-i corect , moral sau stiu eu cum, ci sa revin la un punct in care s-a mai gasit acest blog cat si eu in motivarea mea oarba de a incerca constant.
De ce sa nu ne impacam cu situatia? e o capitulare asta? e nedrept pentru noi si pentru cei din jur?
  Ce poti face in fata unor buldozere ce demoleaza in mai putin de 3 zile peste 1000 de mp de cladiri reprezentative pentru centrul vechi al orasului Giurgiu, ca ambient (estetica nu incape aici tinand cont de degradarea imobilelor din ultima vreme)?
       Constat cu bucuria unui orb ca pana si cei ce vad cad pe strada fix in nas, asa cum multi giurgiuveni chiar sufera de pierderile din ultimele luni ale orasului Giurgiu. Oameni ce pana acum nici nu vedeau cladirile din jur, erau decor si nimic mai mult iar acum ca nu mai..., golul devine atat de mare ca se naste nevoia de spatiu sanatos si nevoia unor explicatii. dar.. asta e! nu?ce poti sa faci?
     Evenimentele negative sau pozitive din jurul nostru ne consuma, iar noi toti facem eforturi sa reducem "consumul" - epuizarea uneori chiar daca este pozitiva , e o forma de aparare, deci nu-i oare sanatos sa spui ..din cand in cand...asta e!?

      Pentru mine orasul Giurgiu in ultimul an a suferit ata de multe mutilari incat pur si simplu am simtit ca nu le pot cuprinde in acest blog, nu le pot constata si nu ma mai pot revolta pentru ca parghia dispare. Ce-i important cu adevarat pentru oras si pentru cei ce-l locuiesc, este cel mai putin important pentru cei ce ingrijesc orasul si oamenii lui. Unde sunt cei ce vor si inca mai viseaza?

ce faci?

$
0
0
      ...si ce faci cand te plictisesti de Giurgiu?
si totusi esti la Giurgiu!

o colectie de vederi cu Giurgiu de altadata

2012 si ochiul inca vede

$
0
0


    Prima postare din an, ceva presiune, si peste acest fapt vine si absenta postarilor in ultimele luni. Ca sa-mi clarific importanta acestei prime postari din an nu trebuie sa uit cate s-au adunat, cate nu au fost spuse aici, dar un lucru este cert : nimic nu a fost ignorat sau neobservat; doar ca pojghita de "mizerie" parca s-a ingrosat uneori peste putinta mea de a distinge jegul autentic de mizeria umana. Dar sa nu o luam asa tare de la inceput.


  Ce m-a determinat sa vin cu aceasta prima postare acum si nu mai devreme sau mai tarziu , este rugamintea unui bun prieten al acestui proiect ce vrea sa atraga atentia asupra unei constructii de patrimoniu ne clasificata din orasul cu turn si farfurie ciobita. Ca sa nu o lungest trec direct la subiect si dau cuvantul domnului Florentin Breazu, muzeograf in cadrul muzeului de istorie Teohari Antonescu.





S.O.S.! Se fură ferry-boat-ul






                       Valorificarea urbană a zonei portuare după 1990 implica obligatoriu protecţia lucrărilor arhitecturale de valoare care fac parte din fondul patrimoniului tehnic şi industrial naţional. Aici avem în vedere clădirea Căpităniei Portului (dată în folosinţă în 1945), podul Bizetz, instalalaţia ferry-boat-ului (1940).
imagine de la inaugurare (23.iunie.1941)

 Dacă podul Bizetz încă nu a căzut, clădirea Căpităniei este aproape goală, locatarii diferitelor autorităţi şi instituţii şi-au găsit, la propriu, un loc mai cald. De ceva vreme a luat amploare despuierea de tot ce este metal (feros şi neferos) a instalaţiei de ferry-boat, mai bine spus a podului de acces. Partea finală, de ramificaţie, există încă  numai datorită vecinătăţii cu atelierele Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Secţia Giurgiu, unde sunt ancorate pontoane şi nave care deservesc această societate.


nava "Sofia" ce a deservit ferryboatul
                   Poate nu ştiu mulţi dintre noi, dar chiar există o intenţie serioasă cu privire strict la această zonă. Prin Hotărârea nr. 1572 din decembrie 2007 a Guvernului României  s-a instituit un nou regim juridic privind porţiunea de teren cuprinsă între şoseaua Portului şi fostul Şantier Naval, în vederea construirii unui nou cartier de locuinţe (în regim ANL).  Vechea instalaţie de ferry-boat care urma să intre în conservare, nu a avut niciodată statutul de monument istoric din categoria patrimoniului tehnic şi industrial, cu toate că autorităţile locale au afirmat că doresc acolo o „zonă muzeală”. La articolul 2 al acestei Hotărâri se stipulează: Se aprobă transmiterea instalaţiei Ferry-Boat, construcţie specială situată in municipiul Giurgiu, Şos. Portului, km 71+839, aflată în stare nefuncţională, având datele de identificare prevăzute în anexa nr. 2, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflată în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate – C.F.R.  S.A. –  în domeniul public al municipiului Giurgiu şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Giurgiu, în vederea realizării unei zone muzeale în aer liber, crearea unor spaţii


 verzi ornamentale şi de protecţie, extinderea zonei de faleză şi a amenajării specifice acesteia.  Declanşarea operaţiei de clasare din oficiu ar fi protejat obiectivul de o eventuală dispariţie peste noapte. Deocamdată instalaţia mai prezintă ceva din ceea ce a  fost o  premieră a transporturilor din istoria României, acolo unde Giurgiu se numără printre fruntaşi! Dacă aceşti căutători de fier vechi, nişte infractori ordinari, se vor dota cu aparate tehnice ( electrice ori cu acetilenă), care totuşi necesită transport cât şi  un „mediu adecvat de muncă”, atunci  vom vorbi la trecut de acest lucru, cu toate că intenţii au fost! Istoria, ca şi politica sunt viabile atât a timp cât respectă un minim de adevăr. Restul, e tăcere! O tăcere care demonstrează complicitatea tuturora la dezastrul în care trăim!
             Este un apel la factorii responsabili pentru a apăra efectiv ceea ce a mai rămas din istoria Dunării la Giurgiu.


Terminalul asa cu arata in 2007

PS. Nava cu zbaturi, Cetatea, construită la Turnu Severin in 1903, era ultima dovadă că aici la Giurgiu s-au întâmplat multe lucruri frumoase din istoria noastră navală! Recent a fost achiziţionată de o firmă privată, care nu ştim dacă va decide să poposească la Giurgiu sau o să ia drumul altor locuri de aici din Romania sau din Europa. Să sperăm!! 






 Gara ce deservea zona  


Imagini de astazi :





Dispar casele care plangeau

$
0
0
 Mai acum ceva vreme (2 ani) postam ... "Case care plang". Lunile trecute am observat cum casele ce plangeau... nu mai sunt...nu mai plang! Gataaaa....



    Ce bine trebuie sa fie cand poti distruge, demola, ignora si fura, fara sa te intrebe vre-un om ce faci acolo.

Pai patrimoniu nu e bun!
Altfel cum mai dau si eu un tun?
Bani munciti? pai ce sunt prost?
Bani jmangliti, asta-i un rost <>

 Cui ii mai pasa in Giurgiu de Giurgiu? Nu toti vor sa plece? Nu toti vor  mai multi bani ..nu conteaza unde?

Pana la urma de ce sa stai in Giurgiu?.... in afara de familie si de cativa prieteni cu care te mai vezi din cand in cand...ce ofera orasul Giurgiu?

              Uneori ma bucur sa vad cum toti candidatii astia pomposi si chiar si "noua primarie"  , vechea si viitoarea... ignora potentialul real al orasului Giurgiu. Ignora lucrurile evidente, identitatea orasului si defapt ce ne face pe noi giurgiuveni defapt. Spun ca ma bucur, deoarece sper sa vin la un moment dat, sa iau o halca din ce-i cel mai evident ca trebuia facut si sa le-o trantesc tuturor in fata.... sa spuna da donle!...acum am inteles unde trebuie sa ne indreptam energiile si mintile.
Pana atunci asteptam sa vedem cine se prinde, cine asculta, cine vrea cu adevarat sa faca ceva.

Nu am mai scris de mult si acum ma gandeam sa mai inviorez atmosfera.
Eh... noi sa fim sanatosi!



 
     
   

Ca de sarbatori

$
0
0


       Celor ce au avut timp de pierdut pe site-ul asta le urez tot ce se ureaza de sarbatori si putin mai mult !


Nou si vechi - Gara CFR centru Giurgiu

$
0
0


    O scurta sesiune de fotografie pe la gara centru, cateva accente si detalii interesante si o atmosfera bacoviana apasatoare.





Doar Strada garii duce la gara, si deci de aici pornim.
Nu am reusit sa discutam pe blog noile interventii asupra functiunilor si peisajului urban din orasul Giurgiu, dar acum daca tot am ocazia vreau sa spun ca singura interventie absolut fireasca si logica a fost aceea de a face strada Garii o strada pietonala. Desi nu are logica unui astfel de spatiu, pornind dintr-o intersectie in alta, este totusi un inceput timid de a crea spatii cu adevarat folositoare comunitatii giurgiuvene si nu masinilor sau comerciantilor. Am inteles ca exista dezbateri pentru a redeschide strada pentru automobile, scurt...este o initiativa nejustificata. Orasul este pentru oameni si nu pentru masini. Deszapeziti trotuarele intai si apoi soselele, curatati parcurile si apoi soselele. Putin imi pasa ca trec cu roata printro balta, dar daca trebuie sa ma lupt cu gunoiul, noroiul, cainii si masinile parcate peste tot, pentru a ajunge la un magazin, sau pe pietonala "minunata", mi se pare un bun semn ca nu am progresat cu nimic.


Inca visez la calcanul ala de pe blocul comunist, un mozaic cu turnul ar fi exceptional. Sa revina capatul de perspectiva de altadata, ar fi un statement de efect in special pentru giurgiuveni : noi nu uitam trectutul, noi nu aruncam istoria, avem indentitate si nu o ascundem.



Mereu o prezenta neobijnuita, mult plimbata statuie a zeitei Diana, asezata intr-un spatiu nebijnuit , neproportionat si evident dominat de masini bulucite. Totusi o amintire a faptului ca Giurgiu inseamna mai mult decat se vede.


Am ajuns la capatul de linie, la Gara centru. Peronul nou, populat de clientii vechi ai CFR, obijnuiti concetateni ai orasului Giurgiu.


Noul peron al garii cu unul din putinele trenuri folosite pentru transport feroviar de persoane din Giurgiu oras.
Vechi si nou, linii ferate defiintate, nici nu stiu cum sa percep schimbarile astea, sincer sper ca totul sa aiba o finalitate buna, desi nu stiu cum ar putea fi.


Santuri si santier, gara giurgiu asteapta si ea pe peron ca si batrana de pe banca.



Sapturile din jurul stalpilor au scos la lumina cateva bolte de caramida foarte interesante, nu pot sa imi dau seama daca au fost realizate strict pentru rezistenta peronului sau au avut alt rol. Poate ma ajunta aici unul din cunoscatori.

Un detaliu al boltelor de care vorbeam. Este posibil sa fi fost o constructie mai veche ?


O cladire foarte frumoasa, evident neglijata . Dece am am recupera astfel de cladiri cand le putem ingnora in favoarea distrugerii.




Iarasi o cladire frumoasa, cu arhitectura des intalnita in statiile vechi de cai ferate, totusi deosebita ca valoare de patrimoniu industrial. Nu este clasata ca patriomoniu, evident, cine ar avea timp sa analizeze si sa faca un dosar pentru asa ceva, doar "avem alte treburi" - declasarea cladirilor.


Un detaliu foarte interesat, si inca un motiv pentru a sustine valoare complexului arhitectural al garii giurgiu centru si necesitatea clasarii intregului complex ca patrimoniu de valoare inestimabila locala si chiar si nationala.
Compania a fost contractata pentru a participa la constructia liniilor ferate cat si a anexelor gradii, a apartinut lui James Eastwood (1808-1874), numita Eastwood Swingler & Co. Pe placa este mentionat numele companiei, numele proiectului si provenienta companiei :
Easwood Swingler & Co 
Victoria Iron Bores
Derby England.


Si aici cer ajutorul celor pasionat de caile ferate pentru a indentifica structura metalica. Din cate stiu este deosebita, si mai putin intalnita. Nimic deosebit in faptul ca este lasata sa rugineasca, si probabil incurand va ajunge la fier vechi,asa cum se intampla cu prea multe valori ale orasului Giurgiu.(un exemplu feribotul din apropiera bazinului de iernat al santierului naval)


Tot in atmosfera bacoviana.




In incheierea plimbarii, am incercat sa surprind personajele care inca anima zona .




Si in final o mica surpriza:
O imagine cu gara in anii 1873 - rezolutie buna de print.















Un proiect inceput ramane inceput :)

$
0
0

    Dupa sapte ani de la pornirea acestui proiect , revin des pe acest blog pentru referinte si imagini. Imi dau seama ca pe langa entuziasmul meu de acum sapte ani, si dorinta de a cunoaste , conserva si promova patrimoniu - identitate si valorile giurgiuvene / dunarene a existat de la inceput o dorinta de a gasi cat mai multe motive pentru a ramane in Giurgiu definitiv. Pentru cei din generatiile 89 si dupa , migratia catre Bucuresti este deja ceva firesc. Multi raman , putin se intorc si simai putin vor sa ramana si nu sunt obligati de imprejurari. Prin urmare eu vroiam sa fiu de la bun inceput unul din cei ce raman pentru ca asa au decis. Dar pentru asta aveam nevoie nu doar de un job, sau o casa ci mai ales de motive ce ating activitatile mele zilnice, pasiunile si atunci am tinut de acest blog.
    In ultimii ani nu am mai scris, din simplul motiv ca nu mai puteam fi atent la Giurgiu fiind nevoit sa raman in Bucuresti si totodata fiind indignat de macelul cultural - identitar si de ambient facut in orasul meu drag. Usor usor am inceput sa caut motive sa raman in Bucuresti, dar pentru fiecare motiv pro, aparea 3 contra. Cu toate ca ideea de a ramane in Bucuresti sau in alt oras parea departe de mine acum 7 ani cand pur si simplu eram fascinat de Giurgiu, astazi, desi fascinatia nu a disparut, nu pot spune ca mai pot accepta sa traiesc la marginea Dunarii fara sa ma umplu de mahnire, nervi si fara sa vad la orice pas in oras inca o nenorocire ce asteapta sa se intample sub ochii nostrii si cu participarea directa a celor platiti de noi sa creeze un mediu productiv si pozitiv pentru a trai (de la primar la portar nu cred ca este un om in primarie care s-a angajat acolo si a ramas dedicat ideii de a face bine fara a primi ).
    Astazi vizitez orasul Giurgiu, vizitez fiecare loc pe care l-am prezentat aici si documentez prin imagini si notite, toate elementele construite sau naturale ce consider ca au compus, compun si vor forma imaginea si starea orasului Giurgiu si a giurgiuvenilor. Care este scopul final, astazi nu mai stiu. Daca inainte vroiam sa ma fac auzit, sa schimb o idee in girugiuveni, sa aduc un plus de imagine pozitiva orasului si istoriei locale, astazi imi doresc sa se intample aceste lucruri dar nu cred ca voi reusi eu sa fac asta. Nu singur, nu acum si nu pentru generatiile de giurgiuveni tinere care cu atat mai putin le pasa de valori, cultura si apartenenta locala. Evident sunt si exceptii, care urla asa cum facem si eu, si striga mai tare sau mai incet - hai sa salvam ce a  mai ramas din Giurgiu!
Dar se dau batuti repede...poate pre repede.

    Poate peste ani voi face un album, o carte, o mare postare pe blog, sau alt blog, despre acesti ani de tranzitie ai giurgiuvenilor si orasului pe care il montam si demontam :)
Pot spune cu siguranta ca au disparut cladiri de patrimoniu, spatii verzi, zone naturale (unele protejate), s-au modificat functiuni si obiceiuri urbane, si apartenenta noastra ca cetateni devine tot mai insignifianta , neavand o identitate de care se poate lega.

    Politic  asteptarile mele au fost intotdeauna prea mari pentru Giurgiu, intotdeauna am crezut ca exista oameni ce iubesc orasul si oamenii lui, dar de multe ori am ajuns sa ma indoiesc daca sunt capabili de iubire privind orice. Societatea de astazi ce promoeaza individul egoist , grabit si in continua devenire, in continua cautare a visului ... (ceea ce nu este bine si nici rau) face tot mai grea atigerea obiectivului acestui blog, dar mai ales a multor asociatii, ong-uri samdp. Multi vor acum sa fie importanti sa aiba, sa detina si sa dobandeasca, iar putini sunt cei dispusi sa dea fara sa primeasca. Un dezechilibru de genul asta duce la o comunitate bazata pe valori false. In final fericirea ar trebui sa fie, ceva usor de atins, si usor de mentinut, totodata drumul catre fericire este in sine o bucurie daca are la baza nevoile noastre intelectuale/spirituale/sentimentale nu materiale.
 In fine, usor usor am inteles ca nu tine de mine, sau de primar , sau de consilieri ca Giurgiu sa devina un loc mai bun, sa ofere mai multe motive pentru a ramane, ci tine de timpul in care traim, de lucrurile mai mari decat noi. Nu ne putem compara cu orase dezvoltate pentru ca Giurgiu nu a avut norocul unor primari capabili in ultimii 25 de ani (si nici in comunism).
    Democratia reala si aplicata intarzie in multe zone ale tarii. Gandirea cu adevarat liberala si politicile locale realiste si aplicate lipsesc cu desavarsire (chiar si sub iliescu primarul pnlist ce a tinut orasul pe loc pentru propriile interese) Primarul actual , desi a pornit cu un discurs ce mi-a placut, in special pentru ca unele lucrurile pe care le auzeam erau lucruri semnalate de mine chiar pe acest blog, dar sperante in nimic. Din cate lucruri si-a propus primarul le-a facut pe toate, cel putin asa ne spune el in scrisoricile de propaganda, ieftine si teribil de penibile. Dar sunt multi care nu inteleg ca sunt doar maini cu stampile si nimic mai mult pentru multi gigei ce se joaca de-a politica.
Politica = mafie si furt   asta este definitia pentru romanii de astazi
Reforma = suferinta si sacrificii pentru cei ce vor sa fure simai mult
Schimbare = inca o dezamagire, altii care vor sa ne fure
Democratie = un termen aruncat de oricine oricand, vot si tranzitie continua

In fine , sa avem rabdare, au trecut doar 25 de ani. :)

Simteam nevoia sa mai scriu,am vrut sa ramane scrise aici cateva ganduri ca intr-un jurnal. Sa comparam mai tarziu. :)

Aproape 10 ZECE ani

$
0
0
insula mocanu giurgiu
Insula Mocanu si Bratul Dunarii numit Ara - Giurgiu

inca....

    Ultima postare de acum 4 ani a fost si un fel de scrisoare de la mine catre mine, un fel de a-mi aminti ce ma preocupa atunci. Ceea ce sigur ca tinde spre o comparatie, un fel de a ma intreba cat m-am schimbat eu si cat s-a schimbat orasul Giurgiu.
    Daca acum zece ani am inceput blogul, inseamna ca am pornit proiectul de documentare fotografica a orasului acum 14 ani... mai astept inca 11 ani si pot scoate o carte sau album... " 25 de motive sa stii cine e Giurgiu "    :)

    O data cu participarea la un proiect comunitar "Parcul Fabricii de Zahar", desfasurat desigur pe meleagurile orasului si posibila vizita inopinanta a unor pierduti prin cautarile de pe google, am considerat ca trebuie sa mai postez...macar sa fie data de 2018 la ultima postare.

    Nici nu vreau sa citesc cate tampenii oi fi scris in trecut, greseli de typing sau erori in datele istorice dar totusi citesc pentru ca imi aminteste de entuziasmul si incapatanarea cu care scriam si ajungeam sa bat la usi pentru un pom sau pentru catreva trepte din parc, pentru o balta plina de broaste.... samdp. Da...entuziasmul s-a mutat putin spre proiecte personale si profesioale, dar in utlimii 4 ani am tot initiat, incercat si sustinut proiecte ce au la baza dedicarea pentru "Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada".

  Multe de spus... dar printre actiuni si activitati semnificative  ar fi faptul ca am proiectat strandul "Faro" alaturi de sotia mea pentru un client deschis si interesat sa aduca agrement de calitate in Giurgiu (nu ca as face reclama ..nu stiu serviciile , preturile...deci a se testa inainte)... la fel si cu Perla si D'Alexia proiectate si construite in mare parte dupa proiect. Ar fi multe de spus si aici, inspiratia industriala pentru fatada aceea mare metalica ce va intampina acum cand ajungeti in port, vegetatia dunareana... samdp.

   Putina politica, am zis ca daca activismul civic nu merge..sa incerc putin USR...slabe sanse in Giurgiu.. 90% un singur partid, unicul partid... Subiectul este de dezbatut dar cu alta ocazie.

Avand ocazia sa inteleg mai bine cum functioneaza sistemul (atat cat am putut) prin prisma profesiei mele de arhitect peisagist , am inteles cum functioneaza o primarie ca responsabilitati, fonduri, decizii, si deci am inteles mai clar cum a ajuns Giurgiu sa fie vandut, macinat, maruntit si strivit de interese si foamea infinita pentru profit imediat indiferent de cale si efecte. Si cum spunea Constantin Tanase... Si cu asta ce-am facut   :)

..............

Traversam ani grei cu crize,
Leul iar a decăzut,
Cresc întruna taxe-accize?
Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicând nu s-a văzut,
Ţara-i plină de vedete,
Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
E sloganul cunoscut;
Iarăşi am votat ca proştii,
Şi cu asta ce-am făcut?"













Viewing all 39 articles
Browse latest View live